Prezentowane pierniczki powstały przypadkowo i skromnie mogę stwierdzić, że jestem dumna z tej receptury.
Są naprawdę przepyszne i cuuudownie pachną.
Kokosowo-piernikowy posmak jest po prostu niesamowity.
Dodatkowo miękkie wnętrze ciastka, polewa czekoladowa i nic więcej chyba nie muszę pisać...
Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej.
Należy tylko pamiętać, aby użyć proszku i czekolady nie zawierającej glutenu.
Co prawda, ani ja, ani moi bliscy praktycznie żadnej diety nie stosujemy, ale osobiście uwielbiam takie słodkości, które niesamowicie smakują.
Polecam!
(około 14 sztuk)
100g pasty kokosowej
100g płatków jaglanych
50g cukru kokosowego (można użyć zwykłego lub ksylitolu)
100g miodu
100g mąki jaglanej
50g wiórków kokosowych
1 jajko
1 łyżka kakao (płaska)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
około 80g czekolady mlecznej
1 łyżka mleka
Pastę kokosową roztopić na patelni, a następnie połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem.
Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski.
Ciepłą masę dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) z mąką, wiórkami, jajkiem, kakao, cynamonem, goździkami oraz proszkiem do pieczenia.
Z powstałego ciasta należy uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę (bez spłaszczania) umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia - zachowując około 3 cm odstępy.
Pierniczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 18 minut w 180 stopniach.
Przygotować polewę czekoladową.
Kawałki czekolady roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z odrobiną mleka.
Ostudzone pierniczki posmarować polewą i odłożyć - aż czekolada zastygnie.
jaka inna mąka bezglutenowa by się tu nadała, za jaglaną nie przepadam, za to często wykorzystuję ryżową, czy się sprawdzi?
OdpowiedzUsuńTak, nada się ryżowa. Może też być mąka gryczana lub jakiś mix.
Usuń