Tak przygotowany kurczak może być nie tylko ekspresową propozycją na świąteczny obiad, ale również idealnie sprawdzi się w dowolny dzień roku.
Udka smakują naprawdę rewelacyjnie, są miękkie i delikatne.
Suszona żurawina nadała im wyjątkowego smaku oraz lekkiej słodyczy, która wspaniale komponuje się z soczystym mięsem.
Polecam!
2 ćwiartki z kurczaka
1/2 łyżeczki soli ziołowej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Dodatkowo:
1/2 łyżki masła
300-400 ml bulionu/wody
2 liski laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Ponadto:
20g suszonej żurawiny
Udka z kurczaka należy umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Tak przygotowanego kurczaka z obu stron podsmażyć na maśle.
Następnie na patelnię z mięsem wlać około 200 ml wody/bulionu oraz wrzucić suszoną żurawinę, ziele angielskie i liście laurowe.
Całość dusić pod przykryciem przez około 50 minut - do miękkości udek.
W międzyczasie i w razie potrzeby podlać je pozostałą wodą/bulionem.
Nigdy nie robiłam nóg z kurczaka na patelni, zawsze piekłam, więc przepis mnie zainteresował
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńZrobiłam tak polędwiczki z kurczaka, pycha!
OdpowiedzUsuńMiło mi. A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
UsuńUwielbiam sól ziołową, fajnie podkręca smak dania. Połączenie drobiu, tej soli i żurawiny to petarda w smaku! <3
OdpowiedzUsuń<3
Usuń