To już mój kolejny "idealny" sernik, który jest równy jak stół i nie posiada jakiegokolwiek pęknięcia.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ wystarczy zaledwie 5-7 minut, aby wstawić go do piekarnika.
Jego przygotowanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie, ponieważ wystarczy zaledwie 5-7 minut, aby wstawić go do piekarnika.
Poza tym ciasto smakuje naprawdę obłędnie.
Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku.
Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży.
Lekko mleczny posmak, wilgotna i zwarta struktura oraz jednocześnie delikatność w smaku sprawiają, że ciężko powstrzymać się na jednym kawałku.
Dodatkowo dzięki olejowi sernik długo pozostaje świeży.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Spód:
100g kruchych ciasteczek/herbatników
30g masła/margaryny
Masa:
1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale dobrej jakości)
1/2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego; 1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 budyń śmietankowy/waniliowy
3 łyżki śmietany (gęstej)
3 łyżki oleju
Przygotować spód.
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas
pieczenia.)
Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Sernik dodatkowo udekorowałam adwokatowym nadzieniem, które świetnie podkreśliło smak całości.
Sama masa serowa nie jest przesłodzona.
Zjadłabym kawałek ;) ♡
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam tu zaglądać ! Przepisy są bardzo dobrze zredagowane , piękne zdjęcia . Wszystko to sprawia , że chce się skosztować tych dobroci. Pozdrawiam serdecznie.Jagoda.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Niezwykle miło mi czytać takie słowa. Również najserdeczniej pozdrawiam!
UsuńCzy napewno blaszka 18cm na 1 kg sera ?
OdpowiedzUsuńJa właśnie w takiej robiłam, ale można w większej. Mój sernik wyszedł dość wysoki.
UsuńWyglada mega pięknie, cudo! Serniczki uwielbiam pod każdą postacią ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńWspaniały😍
OdpowiedzUsuń<3
UsuńWspaniały aż się prosi by sięgnąć po niego i jeść cudo
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3
UsuńDzień dobry. Czy Laurette można kupić w sklepie stacjonarnym, czy tylko internetowym? Nigdy tego nie spotkałam. Sernik cudowny, a adwokat, to ulubiony mój dodatek do ciast.😋
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tu można zerknąć: https://www.lauretta.eu/gdzie_kupic.
UsuńDzień dobry. Czy do sernika dodajemy słodką czy kwaśną śmietanę?
OdpowiedzUsuńTaką zwykłą jak do zupy.
Usuń