wtorek, grudnia 04, 2018

Ciasto Góra lodowa





Jakiś czas temu ciasto to było wielkim hitem, więc może niektórzy z Was o nim słyszeli, a nawet mieli okazję go spróbować.
Jest przepyyyszne i wbrew pozorom dość proste w przygotowaniu.
Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc góry.
Być może stąd ta nazwa ciasta...
Całość doskonale się kroi i prezentuje bardzo efektownie, nieprawdaż?
W internecie możecie znaleźć mnóstwo przepisów na Górę lodową, gdzie zastosowano różne proporcje składników.
Moja wersja niejednokrotnie już się sprawdziła, nie jest przesłodzona i dodatkowo wychodzi wielka blaszka, która mimo swoich gabarytów - ekspresowo znika!
Polecam!

(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Biszkopt kakaowy:
6 jajek
1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  1 szklanka mąki pszennej
  2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
600 ml mleka
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
200g masła (*)
Polewa:
250g masła/margaryny
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Dodatkowo:
1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia
150-200g okrągłych biszkoptów

Upiec biszkopt.
 Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do formy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Przygotować krem budyniowy.
Z 600 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkiem.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
 Całość.
Jedną część biszkoptu ułożyć w formie, nasączyć połową kawy i wyłożyć 1/2 kremu budyniowego.
Całość przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć oraz rozsmarować na nim pozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach.
(Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.)
Przygotować polewę.
 Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem.
Całość należy zagotować i odstawić do lekkiego ostudzenia.
Po tym czasie roztopione masło stopniowo zmiksować z mlekiem w proszku.
Powstałą masę podzielić na 2 części i jedną z nich połączyć z kakao.
 Wierzch ciasta z biszkopcikami naprzemiennie polać obiema polewami.
Gotowe ciasto ponownie wstawić do lodówki - na kilka godzin lub na całą noc.

(*) Do kremu należy użyć masła (nie mixu!), gdyż margaryna będzie wyczuwalna w smaku.
Natomiast w polewie ten fakt nie robi już różnicy.
Ja w moim przepisie użyłam masła klarowanego Sertop.


17 komentarzy:

  1. Ciasto z pewnością smakuje przepysznie. Muszę sobie zapisać przepis i kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :) poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne!
    Rzeczywiście, jakby znajome...
    Co nie odbiera mu apetyczności za grosz!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest pyszne,robiłam tylko nastepnym razem dodam mniej mleka w proszku,masa była za gęsta

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to ciasto wygląda po prostu fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię to ciasto po raz drugi, bo wszystkim bardzo smakowało. Na drugi dzień, kiedy zmiękły biszkopty rozpływało się po prostu w ustach :) . Ciekawe czy tak samo smaczne wyjdzie za drugim razem ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger