Bardzo lubię białą kiełbasę, dlatego podaję ją nie tylko w okresie świątecznym, z którym najczęściej jest kojarzona.
Tym razem proponuję Wam jej podanie z delikatnym oraz jednocześnie aromatycznym sosem curry.
Sos przygotowany na bazie jogurtu i majonezu sprawia, że kiełbasa idealnie nada się nie tylko na obiad, ale również na smaczną, imprezową przekąskę.
Na zimno lub ciepło - takie połączenie zawsze świetnie smakuje.
Polecam!
500g białej kiełbasy
Sos:
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki miodu (płynnego)
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 ząbka świeżego)
sól, pieprz
Białą kiełbasę surową należy podgotować 20-30 minut z dodatkiem kilku listków laurowych i ziela angielskiego, a parzoną wystarczy podgrzać.
Przygotować sos.
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciepłą kiełbasę podawać z sosem.
(Na obiad w całości, jako przekąskę można pokroić na mniejsze kawałki.)
bardzo lubię białą kiełbasę:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPYSZNY POMYSŁ!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń