Uwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję.
Mogłabym ją jeść o każdej porze roku!
Mogłabym ją jeść o każdej porze roku!
Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna.
Czasami, aby była bardziej treściwa dodaję do niej mięso z kurczaka, na którym gotowałam bulion.
Pychotka!
1 kg dyni
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2,5 szklanki bulionu (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka 3,2%
2-3 szczypty kurkumy (opcjonalnie dla podtrzymania koloru)
2-3 szczypty kurkumy (opcjonalnie dla podtrzymania koloru)
gałka muszkatołowa
sól, pieprz,
Opcjonalnie do podania:
grzanki/groszek ptysiowy
pestki dyni
płatki chili
mięso z kurczaka
natka pietruszki
słodka śmietanka
Dynię należy obrać, usunąć z niej pestki i pokroić w kostkę.
Natomiast obraną marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Natomiast obraną marchew, pietruszkę i selera pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
Całość podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i zalać bulionem.
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dolać mleko, wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Przyprawy to kwestia indywidualnego gustu, ale polecam użycie kilku szczypt kurkumy - dla podtrzymania koloru. Jeśli zupa jest za gęsta można dolać odrobinę bulionu.)
Dynia w sezonie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj, jak dobrze, że ostatnio przywiozłam od teściowej sporo dyń, będę je mogła pysznie spożytkować :))
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dyniowe przysmaki :D
Usuń