Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda?
A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy...
Jego
domowa wersja jest naprawdę banalna i można ją urozmaicić na mnóstwo
sposobów, np. wymieszać z kakao, wiórkami kokosowymi, czy też cukrem
waniliowym.
Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania.
Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.
Poniżej przedstawię dwie metody na mleko skondensowane, czyli z mlekiem w proszku i bez.
Ta pierwsza jest szybsza, a druga natomiast pochłania troszkę czasu, ale jest tańsza.
Osobiście stosuję obie, w zależności czy akurat mam pod ręką nadmiar mleka w proszku, czy też nie.
Koniecznie wypróbujcie obu przepisów!
Z podanych proporcji wyjdzie 500g słodzonego mleka skondensowanego.
Sposób 1:
200g mleka w proszku
250 ml wody
220g cukru
50g masła
W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Sposób 2:
800 mleka (zwykłego)
300g cukru
40g masła
Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Uwaga:
Jeśli nasze mleko skondensowane dłużej podgotujemy - to tym samym możemy uzyskać domowy kajmak lub domową masę krówkową.
Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńŚwietny przepis! Uwielbiam takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy będzie jakaś różnica jeśli wezmę zwykłe masło A nie klarowane?
OdpowiedzUsuńNie, ale powinno ono mieć minimum 82% tłuszczu.
UsuńJak długo gotować mleko ze sposobu nr 1?:-)
OdpowiedzUsuńMaksymalnej daty nie podam, bo nigdy nie sprawdzałam, ale takie mleko tydzień spokojnie wytrzyma w lodówce.
UsuńChodziło mi o gotowanie, a nie przechowywanie:-)tj.czekać aż będzie gęste?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za pomyłkę ;) Z pośpiechu... Po dodaniu mleka w proszku całości nie trzeba już gotować. Mleko skondensowane będzie gęste.
OdpowiedzUsuńPuszka mleka to jakieś 6zł...czy na pewno takie DIY jest tańsze?
OdpowiedzUsuńZ drugiego sposobu odrobinę tak. I wszystko co domowe jest lepsze!
UsuńCzy można dodać inny cukier np. kokosowy albo zamiennik - ksylitol ?
OdpowiedzUsuńTak, ale to wpłynie na smak. Ksylitol nie da karmelowego posmaku.
UsuńOgromnie dziękuję za przepis na skondensowane mleko, bo w USA nie ma niesłodzonego cukrem skondensowanego mleka, a ja mam w domu diabetyka, więc chętnie skorzystam i zamienię cukier na splendę lub ksylitol :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :*
UsuńCzy jeśli kupiłam mleko zagęszczone z Gostynia muszę je gotować na gęściejszą masę czy nie? Niestety brak czasu na zrobienie własnego domowego
OdpowiedzUsuńA do czego chce Pani jego użyć?
UsuńNiechcący usunęłam anonimowy komentarz z pytaniem czy można nie dodawać cukru. Niestety cukier jest obowiązkowy!
OdpowiedzUsuń