wtorek, listopada 27, 2018

Słodzone mleko skondensowane na 2 sposoby




Chyba każdy z Was zna słodzone mleko skondensowane, prawda?
 A wiecie, że można je przygotować samodzielnie w domu i tym samym zaoszczędzić trochę pieniędzy...
Jego domowa wersja jest naprawdę banalna i można ją urozmaicić na mnóstwo sposobów, np. wymieszać z kakao, wiórkami kokosowymi, czy też cukrem waniliowym.
Pamiętajcie też, że kolor i gęstość mleka zależy od czasu jego gotowania. 
Dłuższe podgrzewania sprawie, że mleko jest gęstsze i posiada ciemniejszy, karmelowy kolor.
Poniżej przedstawię dwie metody na mleko skondensowane, czyli z mlekiem w proszku i bez.
Ta pierwsza jest szybsza, a druga natomiast pochłania troszkę czasu, ale jest tańsza.
Osobiście stosuję obie, w zależności czy akurat mam pod ręką nadmiar mleka w proszku, czy też nie.
Koniecznie wypróbujcie obu przepisów!

Z podanych proporcji wyjdzie 500g słodzonego mleka skondensowanego.

Sposób 1:
 200g mleka w proszku
250 ml wody
220g cukru
50g masła

W garnku umieścić cukier, masło i wodę.
Całość należy gotować na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie, energicznie mieszając stopniowo wsypywać po 50g mleka w proszku.
(Uważać, aby nie powstały grudki!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Sposób 2:
 800 mleka (zwykłego)
300g cukru
40g masła

 Mleko przelać do szerokiego garnka lub na dużą patelnię, wsypać cukier i gotować na niewielkim ogniu przez około 60 minut.
Całość często przemieszać, aby nic się nie przypaliło.
 Następnie należy dodać masło i wszystko razem nieustannie mieszając - podgrzewać przez dodatkowe 5-10 minut, aż otrzymamy odpowiednią konsystencję.
(Mleko po schłodzeniu zrobi się jeszcze gęstsze!)
Ostudzone mleko przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce.

 Uwaga:
Jeśli nasze mleko skondensowane dłużej podgotujemy - to tym samym możemy uzyskać domowy kajmak lub domową masę krówkową.

19 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy będzie jakaś różnica jeśli wezmę zwykłe masło A nie klarowane?

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo gotować mleko ze sposobu nr 1?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maksymalnej daty nie podam, bo nigdy nie sprawdzałam, ale takie mleko tydzień spokojnie wytrzyma w lodówce.

      Usuń
  4. Chodziło mi o gotowanie, a nie przechowywanie:-)tj.czekać aż będzie gęste?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam za pomyłkę ;) Z pośpiechu... Po dodaniu mleka w proszku całości nie trzeba już gotować. Mleko skondensowane będzie gęste.

    OdpowiedzUsuń
  6. Puszka mleka to jakieś 6zł...czy na pewno takie DIY jest tańsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z drugiego sposobu odrobinę tak. I wszystko co domowe jest lepsze!

      Usuń
  7. Czy można dodać inny cukier np. kokosowy albo zamiennik - ksylitol ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale to wpłynie na smak. Ksylitol nie da karmelowego posmaku.

      Usuń
  8. Ogromnie dziękuję za przepis na skondensowane mleko, bo w USA nie ma niesłodzonego cukrem skondensowanego mleka, a ja mam w domu diabetyka, więc chętnie skorzystam i zamienię cukier na splendę lub ksylitol :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jeśli kupiłam mleko zagęszczone z Gostynia muszę je gotować na gęściejszą masę czy nie? Niestety brak czasu na zrobienie własnego domowego

    OdpowiedzUsuń
  10. Niechcący usunęłam anonimowy komentarz z pytaniem czy można nie dodawać cukru. Niestety cukier jest obowiązkowy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger