czwartek, listopada 29, 2018

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej




Placuszki posiadają delikatną konsystencję pianki.
Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często.
Świetnie smakują w wersji solo oraz z różnymi dodatkami.
Tu macie pole do popisu.

(około 6 sztuk)
1/2 szklanki śmietany 12-18% (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli (można nie co mniej, szczególnie gdy placuszki spożywają dzieci)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję.
Następnie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
 (Na zimno również świetnie smakują.)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger