Uwielbiam bananowe wypieki, ponieważ już sam ich zapach... obłędnie kusi!
Muffinki te (zresztą jak większość) są bardzo proste w przygotowaniu i oprócz tego smakują naprawdę rewelacyjnie, tak delikatnie oraz doskonale połączone smakowo.
Bardzo długo pozostają świeże i nawet na drugi dzień nic nie tracą na swojej miękkości.
Zresztą sami spróbujcie!
Polecam.
(około 7-8 sztuk)
1,5 banana (180g)
60 ml oleju
1 łyżka śmietany
1 jajko
120g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ponadto:
50g suszonych moreli (około 4 sztuki; można użyć dowolnych owoców suszonych)
50g suszonych moreli (około 4 sztuki; można użyć dowolnych owoców suszonych)
1/2 awokado
W pierwszej misce należy wymieszać mąkę, cukier oraz sodę i proszek do
pieczenia, a w drugiej zblendować lub rozgnieść widelcem banany.
Puree bananowe połączyć z jakiem, śmietaną i olejem, a następnie po uzyskaniu jednolitej konsystencji - z suchymi składnikami.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki moreli.
Na końcu do ciasta wmieszać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki moreli.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości
papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W przepisie użyłam moreli Helio Natura.
Pyszne muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam, mniam... obłędne <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić ;)
Usuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMuffinki z awokado? Bardzo ciekawe połączenie :) Jestem ciekawa jak smakują - chyba wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńPolecam! Są pyszne :)
UsuńUwielbiam połączenie banan i awokado, ale na takie muffinki bym nie wpadła! ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Są pyszne.
Usuń