środa, października 31, 2018

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków





Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe!
Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże.
Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca.
Przyznam, że wiedząc o puree - "na siłę" próbowałam odnaleźć buraczany posmak i naprawdę mi to nie udało się!
Zresztą sami spróbujcie.
Polecam!

(Forma o średnicy 22-23 cm)
Ciasto:
250g puree z upieczonych buraków (przepis na pieczone buraki tu - klik; mogą być również ugotowane)
3 jajka
200 ml oleju
200g cukru (u mnie cukier z agawy)
175g mąki pszennej
50g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady
Polewa czekoladowa:
50g gorzkiej/mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%/mleka
1 łyżeczka miodu

 W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
Natomiast puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.
Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika.
Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty.
Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.


Kakao (zmieliłam ziarna) oraz bio cukier z agawy użyty w przepisie pochodzą ze sklepu Yerba MaTe24.


Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger