Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe!
Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże.
Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca.
Przyznam, że wiedząc o puree - "na siłę" próbowałam odnaleźć buraczany posmak i naprawdę mi to nie udało się!
Zresztą sami spróbujcie.
Polecam!
(Forma o średnicy 22-23 cm)
Ciasto:
250g puree z upieczonych buraków (przepis na pieczone buraki tu - klik; mogą być również ugotowane)
3 jajka
200 ml oleju
3 jajka
200 ml oleju
200g cukru (u mnie cukier z agawy)
175g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
50g gorzkiej/mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%/mleka
1 łyżeczka miodu
W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
50g gorzkiej/mlecznej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%/mleka
1 łyżeczka miodu
W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier.
Natomiast puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera.
Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości.
Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować polewę.
W rondelku podgrzać śmietankę/mleko z miodem i tuż przez zagotowaniem garnuszek zdjąć z palnika.
Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2-3 minuty.
Po tym czasie całość wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i pozostawić do lekkiego
zgęstnienia.
Gęstniejąca polewę rozprowadzić na wierzchu ostudzonego ciasta.
Inspiracja z blogu: Moje Wypieki.
MOja Mama zajadałaby ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest pyszne.
UsuńWygląda pysznie :) Muszę kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo warto!
Usuńwygląda apetycznie :) forma to chyba tortownica ,jaka średnica ?
OdpowiedzUsuńTortownica o średnicy 22-23 cm.
Usuńjuż doczytałam :) sorry za pytanie ....
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwitam, do jakiego piekarnika wstawiamy ciasto do zimnego czy już nagrzanego do 180 st. bo nie widzę takiej informacji
OdpowiedzUsuńDo nagrzanego.
UsuńCY zamiast śmietany można fax mleko?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńJadłam podobne ciasto pyszne są pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam i potwierdzam, że takie ciasta są pyszniutkie.
Usuń