Zaprezentowane krążki to doskonała propozycja na szybką przekąskę, czy też śniadanie lub kolację.
Nie trzeba ich smażyć w głębokim oleju i dodatkowo mąka żytnia jest zdrowsza od pszennej.
Moje krążki posiadają w środku urocze serduszka, które sprawiają, że nawet dziecko skusi się na tak podany kawałek cukinii.
Poza tym mogą być miłą niespodzianką dla innej osoby, bo kto nie poczułby się wyjątkowo mając na talerzu taki dowód uczucia...
Pychota!
Spróbujecie?
około 400-450g cukinii
Ciasto:
1 jajko
5 łyżek mleka
5 łyżek wody
5 łyżek mąki żytniej typ 720 (płaskie)
sól, pieprz (ew. ulubione przyprawy, u mnie m.in. suszona natka pietruszki)
Ponadto:
mąka do obtaczania
masło/olej do smażenia
5 łyżek wody
5 łyżek mąki żytniej typ 720 (płaskie)
sól, pieprz (ew. ulubione przyprawy, u mnie m.in. suszona natka pietruszki)
Ponadto:
mąka do obtaczania
masło/olej do smażenia
Umytą cukinię pokroić (młodą ze skórką, starszą obrać) w 3-5 mm plastry.
Z każdego plasterka usunąć środek.
(W zależności od wielkości plastrów - można użyć np. korka od wody, kieliszka, zwykłego noża lub tak jak wykrawacza do ciastek.)
Przygotować ciasto.
Jajko zmiksować z mlekiem, wodą i mąką.
Całość doprawić do smaku.
Krążki cukinii obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście.
Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - z obu stron na złoty kolor.
Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
(Ja taką cukinię uwielbiam też na zimno.)
Świetnie wyglądają :) Uwielbiam przekąski z cukinii :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCiekawy sposób na cukinie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPewnie, że się skuszę! Uwielbiam smażoną cukinie, ale jakoś nie wpadłam na to żeby ją obsmażyć w żytniej mące. :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt. Nie czuć, że w cieście jest mąka żytnia :)
OdpowiedzUsuń