W kotletach panierowanych najbardziej lubię grubą panierkę!
A Wy?
Lubię też kotlety z drobiu, ale od piersi wolę polędwiczki, które są bardziej soczyste.
Tym razem moją propozycją są pyszne polędwiczki będące świetną alternatywą kotleta schabowego.
Miłośnikom ostrych smaków taki obiad z pewnością przypadnie do gustu.
Jednakże, gdy wolicie bardziej łagodne smaki to paprykę ostrą podmieńcie na słodką.
Polecam!
Ps. A jeśli przerażają Was kalorie zawarte w panierce to zerknijcie na Fit polędwiczki z kurczaka - klik.
400g polędwiczek z piersi kurczaka
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Panierka:
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej
Ponadto:
tłuszcz do smażenia
Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką.
Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Pyszne polędwiczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńuwielbiam takie dania na obiad:)
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńSuper marynata.
OdpowiedzUsuńU mnie na pewno by się sprawdziła.
:)
Dziękuję i polecam.
Usuńwygladaja mega:) normalnie odrazu chce sie jesc :P
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń