Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie ma opcji, aby komuś nie wyszło.
Przypomina muffinki, tylko że pieczone w większej blaszce.
Jest delikatne, mięciutkie oraz obłędnie pachnie.
Naprawdę niesamowicie kusi...
Połączenie kwaśnego jabłka ze słodką gruszką jest przepyszne i doskonale komponuje się z cynamonem oraz polewą z gorzkiej czekolady.
Koniecznie spróbujcie!
(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
50 ml śmietany/jogurtu naturalnego/maślanki
50 ml oleju
1 jajko
3/4 szklanki (około 85g) mąki żytniej (u mnie typ 720; można też użyć pszennej)
50 ml oleju
1 jajko
3/4 szklanki (około 85g) mąki żytniej (u mnie typ 720; można też użyć pszennej)
1/3 szklanki (80g) cukru
1 łyżeczka cynamonu (płaska)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 jabłko (kwaśne)
Dodatkowo:
1 jabłko (kwaśne)
1 gruszka
Polewa:
40g czekolady gorzkiej
20g masła
20 ml mleka
W pierwszej misce należy wymieszać jajko, śmietanę/jogurt naturalny/maślankę oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć owoce uprzednio pokrojone w kostkę.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto.
Pyszne ciasto :) Poproszę kawałek do jutrzejszej herbatki ;)
OdpowiedzUsuńJuż podsyłam :)
UsuńJa też poproszę^^
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy. Wysyłam!
UsuńBardzo dobre ciasto
OdpowiedzUsuńCieszę się!
Usuń