Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu.
Ich orzechowo-kokosowy smak idealnie komponuje się ze świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.
Muffiny świetnie smakują też w wersji solo, ale ja udekorowałam je odrobiną polewy z gorzkiej czekolady, co moim zdaniem podniosło walory smakowe ciastek.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
(około 8 sztuk)
1/2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe)
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720)
1/2 szklanki mąki orzechowej/drobno zmielonych orzeszków ziemnych
1/2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml; w ostateczności może być zwykłe)
2 łyżki oleju
1 jajko
1/2 szklanki mąki (u mnie żytnia typ 720)
1/2 szklanki mąki orzechowej/drobno zmielonych orzeszków ziemnych
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
3 figi (świeże)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
3 figi (świeże)
Polewa:
20g czekolady gorzkiej
10g masła
10 ml mleka
W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, wiórki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać figi - uprzednio pokrojone w kostkę.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą udekorować ostudzone ciastka.
wspaniałe jesienne muffiny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniałe połączenie smaków<3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham muffiny w każdej postaci, wyglądają pysznie☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle to wspaniale wygląda!!!
OdpowiedzUsuń:*
Usuńjejj ale to kusi, nie jadłam jeszcze takich :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Są pyszne.
Usuń