Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie.
Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.
Naprawdę warto je włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera mnóstwo wartościowego białka, nienasycone kwasy
tłuszczowe oraz liczne antyoksydanty sprzyjające pracy układu
sercowo-naczyniowego.
Poza tym stabilizuje poziom insuliny, zawiera dużo błonnika i witaminy E - zwanej witaminą młodości, które
sprzyja spowolnieniu procesów starzenia.
Samo zdrowie!
Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.
Polecam eksperymentowanie!
orzeszki ziemne
sól (opcjonalnie)
Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut.
(Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.)
Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
(Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)
(*) Można użyć orzeszków solonych.
swojego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńA polecam :)
UsuńUwielbiam <3 bez soli oczywiście i ja nie prażę... nie lubię łuskać orzechów ale takie najświeższe ;D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo lubię masło orzechowe, też muszę spróbować zrobic je sam. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam i również pozdrawiam.
Usuń