niedziela, września 16, 2018

Lody bananowe z masłem orzechowym, gorzką czekoladą i solonymi orzeszkami



Banany i masło orzechowe to nie od dziś doskonały duet!
Z obu tych składników postanowiłam przygotować lody, które z dodatkiem solonych orzeszków i gorzkiej czekolady smakują naprawdę rewelacyjnie.
Robiłam je mnóstwo razy i za każdym wciąż zastanawiam się - dlaczego tak mało...?
Przeważnie używam niezbyt słodkich bananów, ponieważ dodaję cukier puder, który wpływa na konsystencję lodów - dlatego warto z niego nie rezygnować.
Polecam!

(Pudełko o pojemności 1 litra)
300g bananów (około 3 średnie bez skórki)
200g śmietanki 30-36%
100g masła orzechowego
  2 łyżki cukru pudru (płaskie)
Dodatkowo:
2 garście solonych orzeszków
30g gorzkiej czekolady

 Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym oraz uprzednio zblendowanymi bananami.
Na końcu wmieszać drobno posiekane orzeszki i startą gorzką czekoladę.
Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
(Lody w trakcie mrożenia można z 2 razy przemieszać, aby były bardziej puszyste. Ja często zostawiam do całkowitego zamarźnięcia i nie są twarde.)
Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 5-6 minut w temperaturze pokojowej.
 

12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger