Czasami prostota w kuchni naprawdę popłaca, a dzięki temu możemy zająć się czymś innym i przy okazji smacznie zjeść.
Uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po przyrządzeniu są bardziej miękkie i soczyste niż sama pierś.
Zaprezentowany przepis nie jest skomplikowany, więc możecie urozmaicić go ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem lub papryką.
Suszona natka pietruszki nadała mięsu przyjemnego smaku i aromatu.
Takie polędwiczki świetnie się sprawdzą jako dietetyczny posiłek lub pokrojone w kostkę - jako składnik sałatki.
Polecam!
400g polędwiczek z piersi kurczaka
Marynata:
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i następnie umieścić na patelni (*)/grillu.
Polędwiczki smażyć/grillować z obu stron - do momentu, aż będą miękkie w środku i lekko zarumienione na zewnątrz.
(*) Jeśli mięso smażę na patelni to nie używam tłuszczu.
Suszona natka pietruszki pochodzi ze sklepu Swojski Wyrób.
Uwielbiam takie proste przepisy :) Pycha!
OdpowiedzUsuń:*
UsuńSuper, uwielbiam kurczaka :D robię dzisiaj na obiad :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem :)
Usuń