piątek, sierpnia 03, 2018

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym


Jeśli szukacie pysznej oraz prostej propozycji na lekki i niezbyt skomplikowany obiad to doskonale trafiliście.
Potrawka z udek kurczaka jest świetnie doprawiona, a mięso miękkie i soczyste - bardziej od piersi, czy filetów.
Spróbujecie?
Polecam!

500g mięsa z udek kurczaka
Przyprawy:
5 łyżek sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
 1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka wody (1 szklanka = 250 ml)
1 cebula
1 marchewka
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego 
2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub według smaku; ja użyłam pesto z pomidorów)
Ponadto:
masło/olej do smażenia

Mięso należy umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami.
Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem, oprószyć mąką i obsmażyć na lekko rumiany kolor.
Mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wrzucić posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Warzywa poddusić (od czasu do czasy je przemieszać i można też dodać odrobinę tłuszczu) do momentu, aż będą prawie miękkie.
Cebulę z marchewką połączyć z mięsem, dodać listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu.
(Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.)
Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy.
Gotową potrawkę doprawić do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger