W domu zawsze muszę mieć lody i niezależnie - czy jest zima, czy lato.
Muszą być i już!
Jeśli mam więcej czasu i chęci to sporą część zamrażalnika zapełniam domowymi.
Jednak odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych.
Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik.
Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej.
Jeśli wolicie mniej słodkie lody - użyjcie mniej cukru lub miodu - dla mnie poniższe proporcje są idealne.
Koniecznie spróbujcie!
(Pudełko o pojemności 1 litra)
400 ml śmietanki 30-42%
200g masła orzechowego
100g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (płaskie)
4 łyżki miodu (około 80g)
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem.
Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej.
pycha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA bez masła orzechowego może być?
OdpowiedzUsuńTo już będzie zupełna inna receptura.
UsuńNie lubię lodow ale takie domowe na pewno sa lepsze od tych ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńOj tak, są pyszne.
UsuńWyglądają na bardzo aksamitne. Czy nie musiała ich Pani jeszcze kilka razy miksować żeby pozbyć się grudek, podczas procesu zamarzania?
OdpowiedzUsuńNie. Faktycznie posiadają aksamitną konsystencję, ale to dzięki idealnym proporcjom składników.
UsuńUwieliam masło orzechowe, więc te lody by mi bardzo smakowały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
Usuńuwielbiam lody <3 wszystkie bez wyjątku :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRobiłem je 2 razy z domowym masłem orzechowym, za drugim razem trochę mniej miodu i cukru .... smak po prostu obłędny :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że lody posmakowały. A może ma Pan zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
UsuńOczywiście prześlę :-) o ile zdążę zrobić zdjęcie zanim znikną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńDzień dobry, Czym można ewentualnie zamienić śmietankę?
OdpowiedzUsuńMożna ubić wodę z ciecierzycy, ale wpłynie to na smak lodów. Nie będą one takie śmietankowe. A dlaczego chce pan/i zrezygnować z kremówki?
UsuńZamiast kremówki dodałam ubite na pianę żółtka z odrobina cukru pudru i białko na sztywna pianę.
OdpowiedzUsuń