sobota, sierpnia 18, 2018

Najlepsze lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone (bez maszynki)




W domu zawsze muszę mieć lody i niezależnie - czy jest zima, czy lato.
Muszą być i już!
Jeśli mam więcej czasu i chęci to sporą część zamrażalnika zapełniam domowymi.
Jednak odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych.
Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik.
Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką do lodów oraz nie rozpływają się - nawet po przestaniu godziny w temperaturze pokojowej.
Jeśli wolicie mniej słodkie lody - użyjcie mniej cukru lub miodu - dla mnie poniższe proporcje są idealne.
Koniecznie spróbujcie!

(Pudełko o pojemności 1 litra)
400 ml śmietanki 30-42%
200g masła orzechowego
100g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru (płaskie)
4 łyżki miodu (około 80g)

 Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz miodem.
Całość przełożyć do pudełka, zamknąć i schłodzić w zamrażarce.
Najlepiej, aby lody przed podaniem postały 2-3 minuty w temperaturze pokojowej.

19 komentarzy:

  1. A bez masła orzechowego może być?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię lodow ale takie domowe na pewno sa lepsze od tych ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo aksamitne. Czy nie musiała ich Pani jeszcze kilka razy miksować żeby pozbyć się grudek, podczas procesu zamarzania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Faktycznie posiadają aksamitną konsystencję, ale to dzięki idealnym proporcjom składników.

      Usuń
  4. Uwieliam masło orzechowe, więc te lody by mi bardzo smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam lody <3 wszystkie bez wyjątku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem je 2 razy z domowym masłem orzechowym, za drugim razem trochę mniej miodu i cukru .... smak po prostu obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że lody posmakowały. A może ma Pan zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  7. Oczywiście prześlę :-) o ile zdążę zrobić zdjęcie zanim znikną :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry, Czym można ewentualnie zamienić śmietankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ubić wodę z ciecierzycy, ale wpłynie to na smak lodów. Nie będą one takie śmietankowe. A dlaczego chce pan/i zrezygnować z kremówki?

      Usuń
  9. Zamiast kremówki dodałam ubite na pianę żółtka z odrobina cukru pudru i białko na sztywna pianę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger