Wiadomo, że to co domowe nie ma sobie równych!
Tak samo jest z tym ketchupem, który smakuje naprawdę rewelacyjnie i tak mocno pomidorowo!
Ketchup możecie doprawić według własnego smaku - zrobić mniej/bardziej ostry, dodać ulubione zioła, czy przyprawy.
Z pewnością warto go przygotować i mieć w zasięgu ręki.
Polecam, ponieważ poniższy przepis został już niejednokrotnie sprawdzony!
(około 1,5 litra ketchupu - w zależności od gęstości)
2 kg pomidorów (najlepiej mięsistych)
1 cebula (duża)
2-3 ząbki czosnku
1 cebula (duża)
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki octu jabłkowego/winnego/balsamicznego
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki
cukru (płaskie)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
2 łyżki masła/oleju
Opcjonalnie:
ulubione zioła
Pomidory obrać ze skórki, usunąć z nich twarde szypułki i pokroić w kostkę.
(Skórka łatwo zejdzie, jeśli najpierw delikatnie ją natniemy, a następnie pomidory polejemy wrzątkiem.)
Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i podsmażyć (ale nie przyrumienić) w garnku na odrobinie masła/oleju.
Dodać pomidory.
Całość gotować (bez przykrycia) na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut.
Po tym czasie warzywa przetrzeć i połączyć z octem, musztardą oraz przyprawami.
Wszystko razem gotować (od czasu do czasu mieszając) przez 30-60 minut - w zależności jak gęsty ma być ketchup.
(Dłuższe gotowanie to gęstszy ketchup.)
Gotowy ketchup przechowywać (*) w lodówce lub przełożyć do słoiczków/butelek i zapasteryzować (gotować 15 minut od momentu zagotowania się wody.)
(*) Ketchup powinien być spożyty w przeciągu kilku dni, ale można go przechowywać do miesiąca, jeśli jeszcze gorący przelejemy do czystych i suchych słoików/butelek, a następnie całość zostanie szczelnie zakręcona.
Nie lubię keczupu ale może ten domowy by mi posmakował? ;)
OdpowiedzUsuńDomowy jest o wiele pyszniejszy!
UsuńNie ma jak domowy ketchup :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuńśrednio lubię ketchup, a sama jeszcze nie robiłam,może czas spróbować
OdpowiedzUsuńKochana, koniecznie spróbuj. Domowy jest zupełnie inny.
Usuń