Cytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne!
Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało.
Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku.
Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek...
Kto z Was spróbuje?
(Forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Spód:
około 16 podłużnych biszkoptów
Krem:
250g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30-36%
2 łyżki cukru pudru (płaskie)
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
3/4 szklanki borówek (1 szklanka = 250 ml)
25-30g bezików
Dodatkowo:
beziki i borówki do dekoracji
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z
serkiem mascarpone - zmiksowanym ze skórką oraz sokiem z
cytryny.
Na końcu wmieszać połówki borówek oraz pokruszone beziki.
Całość.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą i na jej dnie równomiernie ułożyć warstwę biszkoptów.
Na ciastkach umieścić krem.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami.
(Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej.)
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem ozdobić bezikami oraz borówkami.
(Ja dodatkowo użyłam chrupiących kuleczek w czekoladzie mlecznej.)
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda niesamowicie. Niby proste, ale... aż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPrezentuje się wybornie, poproszę o kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuj i już podsyłam dwa :*
Usuń