Kiedyś to ciasto przygotowałam ze względu na nieodpartą pokusę na miód, a przy okazji na coś lekkiego i z owocami.
Sprawdziło się idealnie i zniknęło w oka mgnieniu.
Niewątpliwą jego zaletą, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców.
Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.
Spróbujecie?
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka
Krem:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g masła
1 jajko
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka
Krem:
200 ml śmietanki 30-36%
250g serka mascarpone
3-4 łyżki miodu
Dodatkowo:
owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut).
Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut).
Przygotować krem.
Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z
miodem oraz z serkiem mascarpone.
Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.
Całość.
Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu.
Ciasto porządnie schłodzić w lodówce.
(Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.)
Przed podaniem udekorować owocami.
(Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.)
Wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń