piątek, sierpnia 17, 2018

Ciasto podwójnie miodowe z kremem mascarpone i owocami





Kiedyś to ciasto przygotowałam ze względu na nieodpartą pokusę na miód, a przy okazji na coś lekkiego i z owocami.
Sprawdziło się idealnie i zniknęło w oka mgnieniu.
Niewątpliwą jego zaletą, oczywiście oprócz smaku - jest fakt, że można użyć dowolnych owoców.
Jest naprawdę pyszne, szczególnie jak dłużej postoi.
Spróbujecie?

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Ciasto:
  1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
100g masła
  1 jajko
  1 łyżka miodu
  1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłego mleka
Krem:
200 ml śmietanki 30-36%
250g serka mascarpone
3-4 łyżki miodu
Dodatkowo:
owoce (u mnie tym razem winogrona, brzoskwinia, nektarynka i limonka)

  Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki zagnieść, a następnie podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i osobno upiec 2 placki (w temperaturze 180 stopni, 2 x 15-20 minut).
Przygotować krem.
 Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z miodem oraz z serkiem mascarpone.
Odrobinę kremu odłożyć do posmarowania wierzchu.
Całość.
Na pierwszy placek wyłożyć krem, przykryć go drugim plackiem, a wierzch posmarować resztą kremu.
Ciasto porządnie schłodzić w lodówce.
(Najlepiej przez całą noc, aby placki zmiękły.)
Przed podaniem udekorować owocami.
(Dodatkowo użyłam kilku bezików i chrupiących kuleczek w czekoladzie.)
 


2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger