Babeczki smakują rewelacyjnie i sprawdzą się jako syta przekąska (nawet w pracy, czy na spacerze) lub pyszne śniadanie.
Są mocno wilgotne oraz bardzo aromatyczne.
Zapewniam, że polubią je dzieci i dorośli!
Koniecznie spróbujcie.
(około 8 sztuk)
300g cukinii
100g mąki żytniej (u mnie typ 720; można użyć pszennej)
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
1 łyżeczka suszonego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło rozpuścić i lekko przestudzić, a cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W pierwszej misce zmiksować jajka, mleko oraz masło - na końcu wmieszać cukinię.
W drugiej połączyć mąkę z sodą i przyprawami.
Wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Wgłębienia w formie
do muffinek wypełnić ciastem.
(Babeczki podrosną, lecz podczas stygnięcia mogą odrobinę opaść. Lepiej nie używać papierowych papilotek, ponieważ ciasto będzie przywierało do papieru.)
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki wyjąć przestudzić na kratce.
Kiedyś o takich słyszałam ale osobiście nigdy nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń