Ciasto jest przepyszne i jestem pewna, że przypadnie do gustu zarówno miłośnikom szarlotek, jak i zwolennikom kremu mascarpone połączonego z bezą.
Całość idealnie komponuje się z kruchym, lekko migdałowym spodem.
Może jest troszkę zabawy z bezą, ponieważ najlepiej upiec ją troszkę wcześniej, ale to naprawdę nic skomplikowanego.
Polecam, efekt jest warty tych kilku minut roboty!
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
100g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g płatków migdałowych
Warstwa jabłkowa:
500g jabłek (około 4 sztuki)
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
Warstwa z mascarpone:
100g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30-36%
1 łyżka cukru pudru
Beza:
3 białka
100g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
Ponadto:
20-30g płatków migdałowych
Przygotować bezę.
Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę.
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu wsypać mąkę ziemniaczaną.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Na papierze do pieczenie zaznaczyć wielkość blachy, w której będzie przygotowywane ciasto.
Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.
Masę bezową rozsmarować na papierze i posypać płatkami migdałowymi.
Bezę piec około 60 minut w temperaturze 140-150 stopni.
(Powinna być chrupka, wypieczona oraz lekko popękana.)
Gotową bezę ostudzić - najlepiej zostawić na noc w piekarniku.
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni.
Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną.
Jeszcze ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie.
Przygotować krem.
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z
serkiem mascarpone.
Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą.
Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Wygląda przepysznie :D Poproszę kawałek do herbaty ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Podeślę nawet i dwa :)
UsuńWygląda delikatnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńChyba będzie następne na mojej liście do wykonania :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńChyba będzie następne na mojej liście do wykonania ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
Usuń