Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście.
Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Krem:
1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone
Dodatkowo:
około 150g biszkoptów na dwie warstwy
1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki
Przygotować krem.
Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego.
Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem.
Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone.
Obłędny!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTort wygląda pięknie i gdyby stał przede mną na pewno musiałby zostać skosztowany. Już na samą myśl o słodyczy budyniu i serka mascarpone, przełamanej kwaskowatością porzeczki, ślinianki pracują bardziej intensywnie. To takie trochę małe dzieło sztuki. Masz ogromny talent. Pozdrawiam. I oby więcej takich niesamowitych słodkości! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie. Bardzo miło czyta się takie komentarze. Również serdecznie pozdrawiam <3
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie.
UsuńZrobiłam na męża urodziny a teraz powtórka bo będą moje urodziny.
UsuńZrobię również na święta....tak tak a co...po prostu jest przepyszny. niebo w gębusi. Dodałam dżem z czerwonych winogron ...bardzo pasuje. Robię z podwójnej porcji a i tak za mało.
Gratuluję pomysłu z całego serca...jest świetny
Dziękuję <3 Miło mi czytać takie komentarze - dla nich warto eksperymentować. A ma może pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fanpage?
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTym ciastem mnie skusiłaś muszę go upiec
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na efekt.
UsuńZa ponad miesiąc mój synek ma pierwsze urodzinki, sądzę po komentarzach że ta masa jest pyszna i chyba się skuszę żeby ją zrobić. Mam pytanie:
OdpowiedzUsuńCzy można do niej dodać kawałki brzoskwiń z puszki? Pozdrawiam
Życzę wszystkiego najlepszego dla synka i polecam torcik. Tak, można dodać brzoskwinie z puszki. Czekam na efekt!
UsuńJak puch... zrobię.
OdpowiedzUsuńSuper <3 Czekam na efekt!
UsuńZrobilam dla wnusia na urodzinki, przepyszny.... goscie zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńBardzie się cieszę, że posmakował <3 A może ma Pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
UsuńMam, przeslalam :)
UsuńMam to cudo <3 Już dodałam w galerii.
UsuńWyszedl przepyszny i pieknie sie prezentowal! Dziekuje, swietny przepis!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDuży czy mały budyń? 😊
OdpowiedzUsuńStandardowy, 48-40g.
Usuń