Pewnie jedni powiedzą fuj, a niektórym spodoba się mój sposób na kaszankę.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy ją lubią, więc proszę - bez zbędnych hejtów w komentarzach.
Ja od dzieciństwa bardzo lubię kaszankę i nie wstydzę się tego przyznać.
Do dziś pamiętam smak takiej babcinej, pieczonej na wsi.
Cóż, domowa jest najlepsza!
Wracając do przepisu...
Tarta jest szybką, tanią i smaczną propozycją, która idealnie zastąpi obiad, kolację, czy po prostu sprawdzi się jako syta przekąska.
Połączenie kaszanki i sera mozzarella może jest nietypowe, ale zapewniam, że pyszne!
Koniecznie spróbujcie.
(Forma o średnicy 24 cm)
Ciasto:
150g mąki pszennej
75g masła/margaryny
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
600g kaszanki
125g mozzarelli
2 cebule
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
olej do smażenia cebuli
Wierzch:
125g mozzarelli
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
Dodać małe porcje zimnego masła/margaryny oraz przyprawy.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut (*).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
Przygotować nadzienie.
Cebulę pokroić w piórka, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i lekko posolić.
Cebulę wymieszać z kaszanką (bez skóry), jajkiem oraz łyżką majeranku.
Całość opcjonalnie doprawić do smaku i wymieszać z mozzarellą uprzednio pokrojoną w kostkę.
Nadzienie równomiernie przełożyć na podpieczony spód, a na wierzchu ułożyć plastry sera.
Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowa tarta najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.
(*) Zagniecionym ciastem można od razu wylepić formę do tarty i następnie całość należy porządnie schłodzić w lodówce.
Oryginalny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńI zapewniam, że pyszny.
UsuńNa bogato! :)
OdpowiedzUsuń