Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest doskonałym lekarstwem na
kłopoty żołądkowe, a zwłaszcza w przypadku biegunki oraz bólów brzucha.
Dodatkowo wzmacnia organizm i niszczy pasożyty bytujące w przewodzie pokarmowym.
Zresztą współczesna medycyna potwierdziła wszechstronność działania leczniczego preparatów z orzecha włoskiego.
Posiadają one silne działanie bakteriobójcze, odtruwają organizm oraz między innymi obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
Taką nalewkę warto mieć w swoim domu.
U mnie nie raz się sprawdziła.
Zresztą współczesna medycyna potwierdziła wszechstronność działania leczniczego preparatów z orzecha włoskiego.
Posiadają one silne działanie bakteriobójcze, odtruwają organizm oraz między innymi obniżają ciśnienie krwi i cholesterol.
Taką nalewkę warto mieć w swoim domu.
U mnie nie raz się sprawdziła.
Fakt, cały proces przygotowania nalewki jest długotrwały, ale zapewniam, że się opłaci.
Jeśli nie macie jej u siebie to szczerze polecam!
Jeśli nie macie jej u siebie to szczerze polecam!
7-8 zielonych orzechów włoskich (zerwanych na przełomie czerwca, lipca)
1/2 litra spirytusu
1 szklanka cukru (ilość cukru wg smaku)
500 ml przegotowanej, zimnej wody
Orzechy pokroić w cienkie plastry lub w kostkę.
(Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, ponieważ orzechy mocno barwią.)
Całość włożyć do 3-litrowego słoja, zalać spirytusem, zakręcić i odstawiać na 5 tygodni w suche oraz ciemne miejsce.
Po tym czasie alkohol zlać, a orzechy zasypać cukrem.
(Od czasu do czasu należy potrząsnąć słoikiem, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru.)
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wytworzony słodki sok połączyć z odlanym wcześniej spirytusem i wodą.
Przelać do butelek i odstawiamy na około pół roku.
Nalewka czym dłużej stoi, tym jest lepsza.
Wlasnie zrobiłam,ale troszeczkie inaczej,bo przepisów jest sporo.Na zdrowie.
OdpowiedzUsuńTak, jest mnóstwo wersji, w tym na miodzie.
UsuńCzy spirytus można zastąpić wódką? Wolę slabsza wersję.
OdpowiedzUsuńTak można użyć wódki, jak również przy spożywaniu rozcieńczyć z wodą. To jest trunek bardziej leczniczy niż na co dzień.
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń:*
UsuńNiestety, by owoce (w tym orzechy) oddały to co najcenniejsze należy używać spirytusu o mocy 70 - 70% (w niektórych przypadkach 95%).
OdpowiedzUsuńDopiero po etapie maceracji osłabiamy moc nalewki i ją doprawiamy "pod siebie"
Ale ja nie napisałam, że trzeba używać słabszej mocy. Zresztą spirytus ma sporą moc.
Usuń