Zgadza się, to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, których dodatkowym atutem jest pyszny smak.
Naprawdę przepis jest dość banalny i nie ma opcji, aby ciasto się nie udało.
Jego przygotowanie przypomina pieczenie muffinków, z tymże w tym przypadku została użyta jedna, większa blaszka.
Mi nawet smakowo odrobinę przypomina drożdżówkę...
Takie ciasto doskonale sprawdzi się w przypadku niespodziewanych gości, ale przyznam, że świetnie smakuje przy każdej okazji i bez niej.
Jeśli pod ręką nie macie akurat truskawek - to nic nie szkodzi, ponieważ możecie użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych.
Ja truskawki połączyłam z cytrynową nutą, co moim zadaniem jest świetnym zestawieniem i nadaje całości charakteru.
W moim domu ta wersja jest bardzo lubiana, więc i Wam polecam, abyście spróbowali takiego połączenia!
(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
1,5 szklanki/240g mąki pszennej (1 szklanka - 250 ml)
1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki/160g cukru
1/3 szklanki/60g mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki/160g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
kilka kropli aromatu cytrynowego
2 jajka
1 szklanka mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
kilka kropli aromatu cytrynowego
skórka z połowy cytryny
Ponadto:
około 15 truskawek
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
W pierwszej misce wymieszać obie mąki, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko, olej, aromat i skórkę cytrynową.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo - zbite.)
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. W masie mogą być grudki. Krótko mieszane ciasto po upieczeniu będzie bardziej pulchne i delikatne, natomiast zbyt długo - zbite.)
Masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia, a na jej wierzchu równomiernie ułożyć połówki truskawek - przekrojoną stroną do góry.
Przygotować kruszonkę.
Masło, cukier i mąkę dokładnie połączyć, a następnie rozetrzeć palcami i umieścić na owocach.
Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Prostota i smak :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńRewelacyjne polecam.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńDziekuje z przepis . Ciasto wyszlo super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się. Z chęcią poproszę o zdjęcie do galerii na fb.
UsuńCzy można dać śmietanę zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńDziś robilam i wyszło mega
OdpowiedzUsuńA masz fotkę?
Usuńco najlepszym rozwiązaniem jest tutaj aby ciasto było długo wilgotne ? jogurt mleko czy kefir a moze maślanka ?? z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńNie ma różnicy czy użyje się jogurtu, kefiru czy maślanki.
Usuńdobrze, dziękuję
Usuń