sobota, czerwca 09, 2018

Muffiny z truskawkami, czereśniami i czekoladą




Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie, a do tego są mięciutkie oraz bardzo puszyste.
Czereśnie, truskawki oraz czekolada to naprawdę pyszne trio.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego prostego przepisu.
Polecam!

(około 9-10 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
  1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 jajko
1/2 szklanki mleka
  5 łyżek oleju
Dodatkowo:
50g czereśni (waga bez pestek)
50g truskawek
50g czekolady (użyłam mlecznej)

Czereśnie (umyte, bez pestek) przekroić na pół, a truskawki pokroić w kostkę.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi. 
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) 
Na końcu do ciasta wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę oraz czereśnie z truskawkami.
 Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
 

Udekorować wg uznania.
(Ja muffiny lekko oprószyłam jedynie cukrem pudrem, bo wszelkie polewy, czy lukry sprawią, że całość będzie za słodka.)
Ciastka przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.

6 komentarzy:

  1. Muffiny są dobre na każdą okazję. Moje maluchy też je uwielbiają i często pomagają mi w przygotowaniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Już niedługo Natalka też będzie świetnym pomocnikiem.

      Usuń
  2. Piękne i na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger