Muffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu.
Ich migdałowy smak idealnie komponuje się z truskawkami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć.
Dodatkowo cudownie pachnące...
Muffiny świetnie smakują w wersji solo, ale ja udekorowałam je odrobiną kremu czekoladowego.
Jednak dodatki są zbędne i zależą od Was.
Koniecznie spróbujcie takiego migdałowo-truskawkowego połączenia.
Polecam!
(około 8 sztuk)
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
2 łyżki oleju
1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego
1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego
1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol; można dodać mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
Dodatkowo:
100g truskawek
W pierwszej misce należy wymieszać jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Pyszne muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smakują i pachną rewelacyjnie.
Usuńsuper apetyczne ciastka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńpysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń