piątek, czerwca 01, 2018

Kostka bananowo-kakaowa z galaretką






Uwielbiam to ciasto, ponieważ oprócz wyjątkowego i pysznego smaku - przyznajcie, że bardzo ładnie się prezentuje.
Jest przepyszne i lekkie!
W sam raz sprawdzi się podczas upałów, ale ja je przygotowuję o każdej porze roku.
Koniecznie spróbujcie!

(U mnie forma o wymiarach 22 x 26 cm)
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
60g mąki pszennej
1 łyżka kakao
Poncz do nasączenia:
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka bananowa
200 ml wody
Wierzch:
3 banany
sok z 1/2 cytryny
1 galaretka bananowa
500 ml wody

 1 galaretkę rozmieszać w 500 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby lekko stężała.
 Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie oraz stopniowo wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować masę śmietanową.
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić.
Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno, a na końcu powoli połączyć z zimną, ale nie tężejącą galaretką.
 Ciasto.
Biszkopt nasączyć ponczem i umieścić na nim masę śmietanową.
Całość schłodzić w lodówce - do momentu, aż masa delikatnie zastygnie.
Banany pokroić w plasterki oraz skropić sokiem z cytryny, a następnie równomiernie ułożyć na wierzchu masy śmietanowej i zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 500 ml wody).
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Inspiracja z opakowania galaretki.

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger