środa, czerwca 13, 2018

Ciasteczka z mąki z orzechów nerkowca z solonymi pestkami dyni i pistacjami (bez cukru)



Przyznam, że te ciasteczka były po części małą improwizacją i do końca nie byłam pewna efektu oraz końcowego smaku.
Jednak okazało się, że wyszły tak cudownie pyszne, że natychmiast po spróbowaniu musiałam upiec ich kolejną, podwójna porcję!
Solone dodatki podkreślają delikatnie orzechowy smak ciastek.
W pierwszy dzień po upieczeniu są mięciutkie, ale kolejnego stają się odrobinkę kruche.
Test świeżości był naprawdę ciężki, ponieważ trudno oprzeć się takim w miarę zdrowym i domowym pysznościom.
Zresztą sami spróbujcie!

(około 8 sztuk)
100g mąki z orzechów nerkowca
50g mąki pszennej
50g masła/margaryny
1 jajko
2 łyżki miodu (płynnego; płaskie)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50g prażonych z solą pestek dyni oraz solonych pistacji (waga bez łupinek i w sumie, w dowolnych proporcjach)

Wszystkie składniki (oprócz pestek i pistacji) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do masy wmieszać całe pestki oraz uprzednio posiekane pistacje.
Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując większe odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczyć za pomocą widelca.
Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 12-15 minut w 180 stopniach.
 (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
 

18 komentarzy:

  1. Przyjemnie takie pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla kogo ten przepis (mąka z orzechów nerkowa, pistacje) - wyluzuj kobieto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla tych, którzy stawiają na smak. Garść pistacji to nie majątek, a mąkę z orzechów nerkowca można samemu przygotować. Zapewniam, że za taką ilość składników majątku nie zapłacisz, bo pewnie o to ci chodzi. Zresztą możesz iść do marketu i kupić zwykłe herbatniki.

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować przepis *.*
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zastosowanie mąki orzechowej! Ciacha wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie i na pewno tak samo smakują!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo nietypowy przepis, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To wygląda obłędnie po prostu, od razu mam ochotę na ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger