To prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem.
Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.
Ilość składników marynaty ograniczyłam do minimum i zapewniam, że majeranek z papryką świetnie komponują się z boczkiem.
Do tego czooosnek...
Polecam!
1,3-1,5 kg boczku wieprzowego
3-4 ząbki czosnku
Marynata:
3 łyżki oleju
2 łyżki majeranku (płaskie)
2 łyżki soli
1 łyżka papryki słodkiej
Ponadto:
rękaw/worek do pieczenia
Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek.
Na końcu mięso naszpikować
czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać małe kawałki
czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.
Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Mój Tato lubi :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie domowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńDomowe są najsmaczniejsze :)
UsuńUwielbiam takie domowe mięsko do kanapek :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCzy po upieczeniu zostawić boczek w piekarniku do ostygnięcia?
OdpowiedzUsuńJeśli chce pan/i jeść go na zimno to tak, a jeśli na ciepło to najlepiej, aby w piekarniku boczek pobył z 15 minut po upieczeniu.
UsuńBoguś wyszedł pyszny 😋
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńCzy dwie łyżki soli to nie zaduzo
OdpowiedzUsuńNie. Jest w sam raz.
Usuń