Szukacie pomysłu na szybką przekąskę, smaczne śniadanie lub pyszną kolację?
To świetnie trafiliście, ponieważ te muffinki sprawdzą się przy każdej okazji i naprawdę doskonale smakują.
Są bardzo aromatyczne, mięciutkie i długo pozostają świeże.
(Minimum 2 dni - dłużej nie sprawdzałam, gdyż ciężko było oprzeć się ostatniej babeczce, która miała posłużyć do testu świeżości.)
Bazyliowa nuta jest dość wyczuwalna i idealnie łączy się z pomidorem oraz ciągnącym się nadzieniem w postaci mojej ulubionej mozzarelli.
Koniecznie sami sprawdźcie.
Polecam!
(8 sztuk)
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej (160g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska)
1 łyżeczka soli (płaska)
1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
1 pomidor
8 mini kuleczek mozzarelli
W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną, przyprawy oraz proszek do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu wmieszać pomidora uprzednio pokrojonego w kostkę.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 łyżce ciasta i kuleczce mozzarelli.
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
Do obiadu też się nadadzą :)
OdpowiedzUsuńI nawet zamiast :)
Usuń