"Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to książka Annie Rigg, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM.
Uwielbiam dekorować przeróżne słodkości i szkoda, ale ze względu na córkę moja zabawa w kuchni jest nieco ograniczona.
Jednak cierpliwie poczekam aż Natalia troszkę podrośnie i być może wtedy będę miała więcej czasu na takie rzeczy.
"Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to świetna propozycja dla wszystkich tych, którzy ze zwykłego deseru lubią stwarzać coś wyjątkowego.
Ja uwielbiam!
Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek.
Współpracuje również ze słynnymi szefami kuchni i gotuje dla wielu znanych osób podczas ich tras koncertowych.
Naprawdę zna się na dekorowaniu wszelkiego rodzaju pyszności!
„Zaprezentowane w książce ciasteczka, babeczki i torty świetnie nadają się na prezenty, na specjalne przyjęcia lub po prostu na miłą niespodziankę dla przyjaciela. Podarowanie ukochanej osobie tacy walentynkowych babeczek zamiast tradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”.
Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki.
Książka została podzielona na rozdziały:
Krótki wstęp...
Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy.
W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów.
Znajdziemy tu sporo rad i przydatnych wskazówek.
Kolejne rozdziały to mnóstwo przepisów na pyszne słodkości oraz opisy sposobów ich dekorowania.
Wszystko zostało omówione krok po kroku i opatrzone zdjęciami przedstawiającymi poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób.
Ja uwielbiam!
Annie Rigg jej stylistką potraw oraz autorką wielu książek.
Współpracuje również ze słynnymi szefami kuchni i gotuje dla wielu znanych osób podczas ich tras koncertowych.
Naprawdę zna się na dekorowaniu wszelkiego rodzaju pyszności!
„Zaprezentowane w książce ciasteczka, babeczki i torty świetnie nadają się na prezenty, na specjalne przyjęcia lub po prostu na miłą niespodziankę dla przyjaciela. Podarowanie ukochanej osobie tacy walentynkowych babeczek zamiast tradycyjnego bukietu róż lub pudełka czekoladek byłoby oryginalnym, wspaniałym pomysłem!”.
Całkowicie zgadzam się ze słowami autorki.
Książka została podzielona na rozdziały:
Krótki wstęp...
Następnie zostały umieszczone podstawowe przepisy na biszkopty, kruche ciasteczka, pierniczki, lukry, kremy i masy.
W tej części książki można też przeczytać o najprostszych sposobach dekorowania, a mianowicie między innymi o barwieniu lukru, czy używaniu posypek lub kolorowych brokatów.
Znajdziemy tu sporo rad i przydatnych wskazówek.
Kolejne rozdziały to mnóstwo przepisów na pyszne słodkości oraz opisy sposobów ich dekorowania.
Wszystko zostało omówione krok po kroku i opatrzone zdjęciami przedstawiającymi poszczególne etapy wykonywania niezwykłych ozdób.
Podsumowanie:
Książka zawiera kilkadziesiąt prostych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek.
Książka zawiera kilkadziesiąt prostych pomysłów na dekorowanie ciastek, tortów i babeczek.
Początkowo myślałam, że takie cuda są bardzo czasochłonne i dość mocno skomplikowane, a tu... niespodzianka.
Anna Rigg wszystko tak opisała, że nawet amator będzie mógł stworzyć piękne ciasteczka, czy efektownie przybrać samodzielnie upieczony tort.
Dodatkowo wspomniała o wielu przydatnych rzeczach, czyli np. jak wykonać szprycę z pergaminu, jak wytłaczać wzory z pasty cukrowej bądź lukru, jak kandyzować płatki kwiatów.
Dużym plusem książki jest fakt, że do tworzenia ozdób nie potrzeba specjalistycznych narzędzi, których używają specjaliści.
"Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to idealna propozycja dla osób, które nie są jeszcze mistrzami w ozdabianiu swoich słodkości oraz dla tych, który potrafią już tworzyć śliczne dekoracje, ponieważ dla tych drugich może być źródłem wielu inspiracji.
Polecam!
Dodatkowo wspomniała o wielu przydatnych rzeczach, czyli np. jak wykonać szprycę z pergaminu, jak wytłaczać wzory z pasty cukrowej bądź lukru, jak kandyzować płatki kwiatów.
Dużym plusem książki jest fakt, że do tworzenia ozdób nie potrzeba specjalistycznych narzędzi, których używają specjaliści.
"Dekorowanie ciast, ciasteczek i tortów" to idealna propozycja dla osób, które nie są jeszcze mistrzami w ozdabianiu swoich słodkości oraz dla tych, który potrafią już tworzyć śliczne dekoracje, ponieważ dla tych drugich może być źródłem wielu inspiracji.
Polecam!
Dane o książce:
Autorzy: Annie Rigg
Liczba tron: 196
Format: 22,2 x 23,8 cm
Oprawa: miękka
Format: 22,2 x 23,8 cm
Oprawa: miękka
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Ciekawa książka dla lubiących piec :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńCiekawy poradnik. Na pewno porady z tej książki sprawią, że każdy deser będzie nie tylko wyśmienicie smakował, ale też prezentował się fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
Usuń