Bardzo lubię desery z perełek tapioki, więc ostatnio postanowiłam na ich bazie stworzyć pyszne i zarazem szybkie ciasto, które okazało się wielkim hitem - nawet wśród osób sceptycznie nastawionych do tego typu zdrowych słodkości.
Ciasto jest przeeepyszne i idealnie łączy się z kokosowo-migdałowym spodem.
Zresztą czekolada i kokos mówią same za siebie!
Koniecznie spróbujcie.
Zapewniam, że długo zapamiętacie smak oraz kuszący aromat tego torciku.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 16-18 cm)
Spód:
150g daktyli
100g mąki migdałowej
Masa:
1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml)
3 szklanki mleczka kokosowego (można zmieszać z innym)
1 szczypta soli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100g gorzkiej czekolady
Ponadto do dekoracji:
krem czekoladowy lub bita śmietana z mleczka kokosowego (*)
Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dodać sól i zagotować.
Całość gotować na małym ogniu przez około 15 minut - do momentu aż tapioka będzie miękka i przezroczysta.
Na końcu do masy wmieszać kawałki czekolady.
W międzyczasie przygotować spód.
Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, a następnie dokładnie odcedzić i zblendować z mąką migdałową oraz wiórkami kokosowymi.
Powstałe ciasto wklepać w dno tortownicy uprzednio
wysłanej papierem do pieczenia.
Na spodzie umieścić czekoladowo-kokosową masę z perełek tapioki, która powinna być jeszcze ciepła.
Po ostudzeniu torcik schłodzić w lodówce - do momentu całkowitego stężenia masy.
Ozdobić według uznania.
(*) W wersji wegańskiej do dekoracji polecam bitą śmietanę z mleczka kokosowego - klik.
Bitą śmietanę można też wymieszać z uprzednią rozpuszczoną czekoladą.
Daktyle, mąka migdałowa, wiórki i mleczko kokosowe oraz perełki z tapioki pochodzą ze sklepu Radix-Bis.
Pięknie go przyozodobiłaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCzy mogę zamiast mąki migdałowej użyć zmielonych migdałów?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń