To już kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciastek z kleikiem ryżowym w roli głównej.
Tym razem posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą!
Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka.
Polecam!
(około 12 sztuk)
100g kleiku ryżowego (bez dodatków)
120g masła/margaryny
100g pasty tahini
100g wiórków kokosowych
100g wiórków kokosowych
100g cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło/margarynę oraz pastę sezamową z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka.
Do powstałej masy dodać kleik, wiórki i proszek do pieczenia.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni.
Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Ciasteczka ostudzić na kratce.
Wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam <3
UsuńWyglądają cudownie :) Po proszę choć jedno;)
OdpowiedzUsuńWysyłam nawet i więcej.
Usuń