To ciasto jakiś czas temu było moją małą improwizacją z wykorzystaniem minimum składników i dysponując niewielką ilością czasu.
Okazało się wielkim hitem i nie raz usłyszałam, że jest lepsze od klasycznego ptasiego mleczka.
Jest naprawdę przepyszne i wprost rozpływa się w ustach!
Delikatna pianka idealnie komponuje się ze słodką warstwą kremu czekoladowego.
Pycha!
Koniecznie spróbujcie.
(Forma 28 x 28 cm)
Pianka:
600 ml śmietanki 30-36%
2 galaretki truskawkowe
Spód:
około 100 okrągłych biszkoptów
Wierzch:
krem/polewa czekoladowa (u mnie kremowe nadzienie Lauretta) (*)
Przygotować piankę.
Galaretki należy rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie mogą zgęstnieć).
Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty.
Na ciastka przelać masę.
Całość wstawić do lodówki - do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na wierzchu ciasta rozsmarować krem czekoladowy.
(Dodatkowo wierzch obsypałam wiórkami kokosowymi.)
(*) Na wierzch możecie użyć polewy lub kremu czekoladowego.
Ja tym razem zdecydowałam się na nadzienie termostabilne Lauretta i uważam to za doskonały pomysł.
Nadzienie to jest niezwykle smaczne i kremowe.
To uniwersalny produkt, który świetnie się sprawdza w temperaturze powyżej 200 stopni, w ciastach po upieczeniu lub takich na zimno.
Nadzienie dostępne jest w opakowaniu przypominającym rękaw cukierniczy, do którego dostępne są 4 rodzaje tylek, dzięki którym można nadziać wszelkie wypieki - albo pięknie udekorować swoje słodkości.
Taka dekoracja rewelacyjnie trzyma formę i nie rozpływa się.
Niebawem wykorzystam ją w zaplanowanych tortach.
Dodam jeszcze, że nadzienie można mrozić i nie wpływa to na jego jakość, ani smak.
Polecam.
ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWygląda bardzo lekko :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest leciutkie i... pyszne! Polecam.
OdpowiedzUsuńI am rеgular reader, hߋw are you everybody? This
OdpowiedzUsuńpost posted at this wеbsite is in fact fastidious.
:)
Usuń