To bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej.
Co
prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten
domowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań.
Niżej podam przykładowe proporcje, które można modyfikować i dostosować do własnego gustu.
500 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek)
4-5 ząbków czosnku
Opcjonalnie:
Sposób 1:
Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem.
Całość zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
(Po tym czasie olej można przecedzić i czysty z powrotem przelać do butelki.)
Przechowywać w lodówce.
Sposób 2:
Olej z posiekanym czosnkiem przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu pojawienia się niewielkich bąbelków.
(Uważać, aby nie doprowadzić oleju do wrzenia.)
Po ostygnięciu przelać do butelki.
(Można przecedzić.)
Przechowywać w lodówce.
Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia.
Tym razem użyłam oleju słonecznikowego Olejowy Raj.
Świetny sposób :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper, bardzo lubie smakowe oleje ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńSłyszałam ale nie robiłam - nie lubię i nie trawię czosnku ;)
OdpowiedzUsuńMożna użyć samych ziół i tym samym mieć olej ziołowy :)
Usuń