"Dieta w insulinooporności" to książka Magdaleny Makarowskiej oraz Dominiki Musiałowskiej, którą można nabyć na stronie księgarni TaniaKsiążka.pl.
Znajdziecie tam mnóstwo świetnych poradników i nie tylko.
Znajdziecie tam mnóstwo świetnych poradników i nie tylko.
Kim są autorki?
Magdalena
Makarowska jest dietetykiem, biotechnologiem, pedagogiem oraz właścicielką gabinetu dietetycznego Centrum Natura w Łodzi.
W swoim dorobku literackim posiada tytuły, takie jak: "Jedz
pysznie z niskim indeksem glikemicznym", "Dieta uzdrawiająca organizm",
"Zupy odchudzające. Sezonowy detoks", "Jedz pysznie i zdrowo w ciąży",
"Zniszcz te kilogramy. Megaproste odchudzanie dla nastolatki", "Dojrzała
i szczupła", "Jedz pysznie, chudnij cudnie!", "Jedz pysznie bez
pszenicy", "Życie w stylu Vege", "Jedz pysznie? razem z dzieckiem",
"Koktajle. Klinika soku" czy "Jak odchudzić swojego mężczyznę samej
tracąc przy tym parę kilogramów".
Dominika Musiałowska to ekspertka w zakresie insulinooporności.
Założyła blog oraz fundację i regularnie organizuje kursy oraz szkolenia poświęcone tej problematyce.
Prywatnie od kilku lat sama jest insulinooporna.
Napisała również książkę "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie".
Insulinooporność
- czyli ograniczona wrażliwość tkanek naszego organizmu na działanie
insuliny jest bardzo niebezpieczna, ponieważ trzustka zaczyna produkować
coraz więcej insuliny, której nadmiar tak naprawdę w tym momencie nie
jest potrzebny.
Jakie skutki wiążą się z niniejszym zaburzeniem?
Przede
wszystkim insulinooporność może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2,
otyłości, stłuszczenia wątroby i chorób sercowych.
Aby nie dopuścić do rozwoju insulinooporności powinniśmy zwiększyć naszą aktywność fizyczną, zrezygnować z używek, zadbać o prawidłową dietę i o komfort psychiczny.
Aby nie dopuścić do rozwoju insulinooporności powinniśmy zwiększyć naszą aktywność fizyczną, zrezygnować z używek, zadbać o prawidłową dietę i o komfort psychiczny.
Czasami jednak największy wpływ na rozwój
insulinooporności mają czynniki genetyczne.
Książka została podzielona na 2 części:
Pierwsza z nich stanowi obszerną wiedzę teoretyczną, która jest naprawdę dużym źródłem przydatnych informacji.
Można w niej znaleźć wiele tabelek, zestawień i odpowiedzi na przeróżne pytania.
Dominika Musiałowska twierdzi, że
jest to "wiedza w pigułce, dodatek uzupełniający podstawową,
dietetyczną część książki".
Dlatego, aby ją rozszerzyć warto sięgnąć książkę "Insulinooporność. Zdrowa dieta i zdrowe życie".
Mimo wszystko dla mnie te wszystkie wiadomości i tak były wielką skarbnicą wiedzy.
Druga
część jest typowo dietetyczna, czyli stanowi zbiór pomysłów na pyszne i zdrowe posiłki dla osób, których dotyczy problem insulinooporności.
Znajdują się tu kompletne jadłospisy na 16 tygodni, czyli aż na 4 miesiące!
Wszystkie posiłki są bardzo apetyczne, różnorodne i proste w przygotowaniu.
Prawda, że wszystko wygląda apetycznie?
Można tu też znaleźć przydatną listę zakupów oraz plan treningowy.
Podsumowanie:
Ze względu na moją niestety już nieżyjącą mamę - myślę, że mam obszerną wiedzę na temat cukrzycy.
Przez spory czas dawkowałam i wstrzykiwałam jej insulinę.
Byłam też świadkiem - co taka choroba może wyczynić z młodymi organizmami.
Wiem także, że insulinooporność to poważny problem, którego nie należy i nie można bagatelizować.
Dlatego dokładnie przejrzałam całą książkę i śmiało mogę stwierdzić, że jest źródłem ważnych informacji oraz ciekawych przepisów dla osób, których ten problem dotyczy.
Naprawdę, to co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre
samopoczucie.
Odpowiednio skomponowana dieta może stanowić zarówno
skuteczną profilaktykę, jak i sposób leczenia.
Warto zadbać o zdrowie i zacząć od zmiany diety!
Dane o książce:
Autorzy: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Liczba tron: 356
Format: 16,5 x 20,5 cm
Oprawa:miękka
Format: 16,5 x 20,5 cm
Oprawa:miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Feeria
Jak mogę kupic te ksiazke ? Insulinoopornosc to moja codziennosc....
OdpowiedzUsuńhttp://www.taniaksiazka.pl/dieta-w-insulinoopornosci-magdalena-makarowska-p-974481.html
UsuńZamysł książki ok. Ale przepisy drogie, generujące dużą ilość produktów, które są niewykorzystane do końca. Przepisy niedokładne, często nie przemyślane ilościowo. Teoretycznie jadłospis ma 1500 kcal a przy wyliczeniu wychodzi 1800 i więcej
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię. Co do kalorii to np. zwykły jogurt naturalny ma różną ilość kalorii. Co producent to inne liczby. Tak jest też z innymi produktami. Mi ogólnie przepisy z książki się spodobały. Wyglądają smacznie i są proste w przygotowaniu.
Usuń