Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach.
Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny.
Pyyycha!
Kruche ciasto doskonale łączy się z wiśniowym nadzieniem budyniowym oraz cienką warstwą bitej śmietany.
Wszystkie smaki są świetnie zrównoważone i sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Poza tym ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
250g mąki pszennej
125g masła/margaryny
100g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
Masa wiśniowa:
1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
1 budyń waniliowy/śmietankowy
Bita śmietana:
200g śmietany 36%
1 łyżka cukru waniliowego
Opcjonalnie do dekoracji:
posiekana czekolada/posypka czekoladowa
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
W międzyczasie przygotować masę wiśniową.
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Na końcu wmieszać wiśnie.
Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
Przygotować bitą śmietanę.
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania.
NIe słyszałam o nim ale wygląda świetnie - jak z wystawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, tym bardziej, że nie jestem zadowolona ze zdjęć. Światło i Natalka obok ;) Ciasto jest proste i pyyyszne, więc polecam <3
Usuńwiśnie dokładamy do budyniu?
OdpowiedzUsuńTak, już poprawiłam.
UsuńPyszne.Łatwe. Upiekłam na imprezę i wszyscy chwalili. Zrobiłam kompot z paczki wiśni mrożonych.
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis
Cieszę się. A masz może zdjęcie?Z chęcią umieściłabym je na fb. Miłego dnia.
UsuńOj, zapomniałam zrobić zdjęcie, ale na pewno zrobię to ciasto jeszcze raz - to zrobię i zdjęcie. Pozdrawiam
UsuńNie ma sprawy. Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńCzy moge zastąpić wiśnie innymi owocami?
OdpowiedzUsuńCzy moge zastapic wisnie innymi owocami?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Tylko wtedy to będzie już inne ciasto.
UsuńDiano,mam też jeszcze wiśnie w kompocie i może na majówkę je upiekę, a zdjęcie pokaże.
OdpowiedzUsuńSuper! Czekam na efekt!
Usuń