Uwielbiam bataty, choć przyznam, że teraz częściej je kupuję ze względu na córkę.
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach i może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać.
Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych.
Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy A, B, C, E, K.
Świetnie smakują w wersji wytrawnej oraz na słodko w przeróżnych ciastach i deserach.
Z pewnością na blogu nie raz pojawi się przepis z użyciem batatów.
Tym razem prezentuję proste talarki, które bardzo lubi Natalia.
(Możecie też zrobić frytki - klik.)
1 średni bataty
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka oleju
Ponadto:
ulubione zioła
Batata należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki.
Całość przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej delikatnie pokrył każdy kawałek).
Talarki luźno umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziołami.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
(W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości talarków oraz piekarnika - ja posiadam gazowy.)
uwielbiam tę słodkość batatów połączoną z charakterystyczmi ziołami :)
OdpowiedzUsuńMy również :)
OdpowiedzUsuń