Bardzo lubię kurczaka pieczonego i przyrządzam go przynajmniej raz w tygodniu na różne sposoby.
Tym razem przygotowałam go z mrożoną mieszanką meksykańską, która idealnie skomponowała się z mięsem, a całość tak kolorowo wyglądała, że można było jeść "oczami".
Kurczak wyszedł soczysty, pysznie doprawiony i przesiąknięty aromatem warzyw.
Jest to propozycja dietetyczna, bez użycia tłuszczu, ale zaręczam, że każdemu posmakuje.
Koniecznie spróbujcie!
3 ćwiartki z kurczaka (duże; mogą być dowolne części z kurczaka - około 1-1,2 kg)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (płaska)
3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
czosnek granulowany
oregano
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex (450g)
Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć, a następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
(Ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części.)
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a jeśli mamy więcej czasu - to na 2-3 godziny.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a jeśli mamy więcej czasu - to na 2-3 godziny.
Po tym czasie kurczaka oraz warzywa umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Uwielbiam jeść kurczaka, więc z chęcią skorzystam z twojego przepisu :) masz rację wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i szczerze polecam. Czekam na efekt :*
Usuń