Kotlety schabowe panierowane w bułce tartej to klasyka, która zawsze będzie na czasie.
Jednakże ja lubię trochę urozmaicenia...
Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się rewelacyjne panierki, które z pewnością pozostaną na dłużej!
Mieszanki te są zdrowe, idealnie skomponowane i nadają się do panierowania dosłownie wszystkiego.
Zresztą AlePanierka oferuje wiele ich wariantów smakowych.
W tym przepisie użyłam panierki sezamowej i za pierwszym razem tylko czekałam, co powie mój mąż na kotleta trochę innego niż tradycyjny.
Z reguły nie na wszystkie moje zdrowsze urozmaicenia reaguje entuzjastycznie, więc czasami wolę przemilczeć, że robię deser z kaszy jaglanej, ciasto z fasoli, a tym bardziej kotleta panieruję w otrębach i siemieniu lnianym.
Zjadł.. dwa..., czyli mam zielone światło i dowód, że panierki są bardzo smaczne!
Koniecznie sami spróbujcie.
Szczerze polecam!
5 plastrów schabu
papryka słodka
czosnek granulowany
sól, pieprz
Panierka:
1 jajko
mąka pszenna
Ponadto:
olej do smażenia
Schab należy rozbić (nie za cienko) tłuczkiem do mięsa.
Każdy kawałek mięsa delikatnie natrzeć przyprawami i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i panierce sezamowej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
(Czas smażenia zależy od grubości kotletów.)
Bardzo lubię te panierki. Często używam do kurczaka.
OdpowiedzUsuńFakt, są świetne.
UsuńUwielbiam takie dodatki do dań głównych. Niby proste mięso, ale w sezamie nabiera już zupełnie innego charakteru ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3
https://bitasmietanka.blogspot.com
Dziękuję za komentarz i zaproszenie.
OdpowiedzUsuń