Szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad.
Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego.
Może serek topiony nie jest zbyt zdrowy, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.
To dzięki niemu sos był pysznie kremowy i kusił zapachem.
Pycha!
(3 porcje)
500g mięsa z indyka (u mnie z udźca)
250g pieczarek
1 cebula
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
100g serka topionego
Ponadto:
mąka pszenna
olej do smażenia
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Całość oprószyć mąką, obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka.
Pieczarki pokroić w półplasterki, a cebulę w piórka i razem podsmażyć na tłuszczu po indyku.
Zawartość patelni połączyć z mięsem.
Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, wszystko zalać około 1/2 l wody.
Gulasz dusić do miękkości na niewielkim ogniu.
(Potrwa to około godziny. Od czasu do czasu należy go przemieszać.)
Pod koniec gotowania wmieszać serek topiony, aby dokładnie się rozpuścił.
W razie potrzeby gotowy gulasz doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!