środa, marca 07, 2018

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym





Biała kiełbasa jest doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale idealnie sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub purée, a nawet ze świeżym pieczywem.
 Można ją podawać na wiele sposobów, lecz ja tym razem proponuję Wam jej pyszne połączenie z sosem śmietanowo-chrzanowym.
Po prostu palce lizać!
Koniecznie spróbujcie.

5-6 kawałków białej kiełbasy
  3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany (użyłam 18%)
3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
masło/olej
pieprz
sól

Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1 szklankę wywaru.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba – to również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
Następnie należy wlać 3/4 szklanki wywaru i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą odlanego wywaru, a następnie z sosem na patelni.
Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.

Do przygotowania kiełbasy użyłam przypraw Galeo – marki, która proponuje przyprawy i zioła najczęściej wykorzystywane w polskiej kuchni w rozsądnej cenie.

12 komentarzy:

  1. Nie ma lepszego połączenia. Kiełbaska prezentuje się niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo, zrobię jeszcze dziś dla męża!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i poproszę o zdjęcie. Z chęcią umieszczę je na swoim fanpage.

      Usuń
  3. jaka zmiana, pięknie <3 kiełbasa oczywiście przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czasów kiedy jadłam mięso, lubiłam zapiekaną białą kiełbasę z cebulką i czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny musi być ten sos i z chęcią przygotuje go, ale bez tej kiełbasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, jest baaardzo smaczny. A do czego Twoim zdaniem będzie pysznie się komponował?

      Usuń
  6. Ja taki sos robię do jajek gotowanych na twardo z młodymi ziemnaiaczkami... pycha.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger