Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami tak naprawdę powstały przypadkowo i były jedną wielką improwizacją.
Wyszły tak pyszne, że piekłam je co drugi dzień.
Są mięciutkie i posiadają lekko chrupiący wierzch - tak jak świeża bułeczka, a smakują od niej o wiele lepiej.
Całość idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz małym kabanoskiem.
U mnie w domu najczęściej znikają jeszcze ciepłe, ale osobiście uwielbiam podjadać je również po ostygnięciu.
Zresztą długo zachowują swoją świeżość!
Koniecznie spróbujcie.
Wyszły tak pyszne, że piekłam je co drugi dzień.
Są mięciutkie i posiadają lekko chrupiący wierzch - tak jak świeża bułeczka, a smakują od niej o wiele lepiej.
Całość idealnie komponuje się z gotowanym jajkiem oraz małym kabanoskiem.
U mnie w domu najczęściej znikają jeszcze ciepłe, ale osobiście uwielbiam podjadać je również po ostygnięciu.
Zresztą długo zachowują swoją świeżość!
Koniecznie spróbujcie.
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami - składniki:
(około 7 sztuk)
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej (160g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
7 mini kabanosków (*)
Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami - przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, w drugiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Ciasto doprawić do smaku i zmieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
W środku każdej babeczki umieścić po jednym mini kabanosku.
(Powinien odrobinę wystawać ponad surowe ciasto.)
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Podawać na ciepło lub zimno. Muffiny z gotowanym jajkiem i mini kabanoskami - dodatkowe informacje:
(*) Pamiętajcie, aby nie używać takich cienkich kabanosów, które będą zbyt twarde.
Już lepiej wykorzystać pieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!