Bywa, że zastanawiacie się co zrobić z dojrzałych bananów, które z dnia na dzień nie będą nadawały się do jedzenia?
Przyznam, że mam kilka sprawdzonych patentów na ich wykorzystanie i właśnie jednym z nich jest to ciasto!
Czasami specjalnie przetrzymuję banany, aby móc je upiec.
Jest przeeepyszne, niezwykle puszyste i lekko wilgotne.
Dodatkowo obłędnie pachnie oraz nie wymaga wielkich umiejętności, bo wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, przelać do blaszki i wstawić do piekarnika.
W zasadzie do jego środka możecie dodać ulubione bakalie, ale u mnie ostatnio połączenie bananów z figami zrobiło ogromną furorę wśród znajomych i rodziny, więc polecam!
Koniecznie spróbujcie!
(Keksówka o długości około 27 cm)
400g dojrzałych bananów (waga bez skórki; około 4-5 sztuk)
150g mąki pszennej (1 szklanka o pojemności 250 ml)
150g cukru (około 3/4 szklanki)
50 ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
około 1/2 szklanki posiekanych suszonych fig
Ponadto:
Ponadto:
cukier puder do posypania
Banany należy obrać, a następnie rozdusić widelcem lub potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać cukier, mąkę, jajko, olej oraz sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Całość dokładnie połączyć za pomocą łyżki i na końcu wymieszać z kawałkami fig.
Ciasto przelać do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo dobre ciasto, polecam przepis! Latwe i szybkie wykonanie.
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńPuszyste, wilgotne i pachnące bananami. Świetne ciasto do kawki i chwili relaksu!
OdpowiedzUsuń