niedziela, stycznia 14, 2018

Schab/schabowe pieczone po rusku

 
Schab/schabowe pieczone po rusku to przepyszna i szybka w przygotowaniu propozycja na znakomity obiad. Mięso zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i jest świetną alternatywą dla klasycznego kotleta w panierce. Nie mam pojęcia skąd pochodzi nazwa schabu po rusku, ale wiem jedno - robię go od wielu lat i będę robić nadal. Po prostu wraz z rodziną uważam, że jest to pyszny obiad. Koniecznie sami spróbujcie, a zapewniam, iż jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu! 
 
Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: minimum 2-3 godziny
Czas pieczenia: 40-45 minut
 
 

Schabowe pieczone po rusku - składniki:


  • 4-5 kawałków schabu
  • przyprawa do mięsa
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa)

Ponadto:

  • olej do wysmarowania formy
 
 

Schabowe pieczone po rusku - przygotowanie:


Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami oraz przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem. Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem. Tak przygotowane mięso wstawić bez przykrycia do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 180 stopni. Schab piec przez około 40-45 minut.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

8 komentarzy:

  1. Po 40 minutach co zostanie z sera ? Spalona breja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciach widać spaloną breję? Chyba Pan/i mało ma wspólnego z kuchnią.

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie,musi być mniam,mniam.Dziękuję za przepis,jutro robię na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym proponował schabowe sote obsmazyc,poczekac troche zeby przestygły wtenczas nałożyć majonez z cebulą i przykryc serem i do piekarnika do zapieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę, ale zapewniam, że powyższy sposób także sprawia, że mięso jest smaczne :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger