Schab/schabowe pieczone po rusku to przepyszna i szybka w przygotowaniu propozycja na znakomity obiad. Mięso zachwyca swoim wyjątkowym smakiem i jest świetną alternatywą dla klasycznego kotleta w panierce. Nie mam pojęcia skąd pochodzi nazwa schabu po rusku, ale wiem jedno - robię go od wielu lat i będę robić nadal. Po prostu wraz z rodziną uważam, że jest to pyszny obiad. Koniecznie sami spróbujcie, a zapewniam, iż jeszcze nie raz wrócicie do tego banalnie prostego przepisu!
Ilość porcji: 3-5
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: minimum 2-3 godziny
Czas pieczenia: 40-45 minut
Schabowe pieczone po rusku - składniki:
- 4-5 kawałków schabu
- przyprawa do mięsa
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- 4-5 plastrów żółtego sera (tyle ile jest kawałków mięsa)
Ponadto:
- olej do wysmarowania formy
Schabowe pieczone po rusku - przygotowanie:
Plastry schabu opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Mięso oprószyć przyprawami oraz przełożyć do naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego niewielką ilością oleju. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie obraną cebulę należy pokroić w kostkę i wymieszać z majonezem. Mieszankę umieścić na kawałkach schabu (ale nie na całych) i przykryć serem. Tak przygotowane mięso wstawić bez przykrycia do zimnego piekarnika. Temperaturę ustawić na 180 stopni. Schab piec przez około 40-45 minut.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Po 40 minutach co zostanie z sera ? Spalona breja
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach widać spaloną breję? Chyba Pan/i mało ma wspólnego z kuchnią.
UsuńWygląda smakowicie,musi być mniam,mniam.Dziękuję za przepis,jutro robię na obiad.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam n efekt.
UsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńJa bym proponował schabowe sote obsmazyc,poczekac troche zeby przestygły wtenczas nałożyć majonez z cebulą i przykryc serem i do piekarnika do zapieczenia
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę, ale zapewniam, że powyższy sposób także sprawia, że mięso jest smaczne :)
Usuń