niedziela, stycznia 07, 2018

Kurczak pieczony na soli






Rzadko piekę go w całości, ponieważ dla mnie i mojego męża to zbyt duża porcja.
Jednak z chęcią przygotowuję całego kurczaka podczas wizyty gości!
Kurczak na soli to doskonała propozycja na bardzo prosty, ale i też przepyszny obiad.
Sól zatrzymuje wodę, dzięki czemu mięso jest soczyste.
Do tego ten kuszący aromat oraz chrupiąca skórka...
I nie martwcie się, kurczak nie jest za słony, pomimo że leży na kilogramie soli.
Uwierzcie, iż smakuje rewelacyjnie, a doprawić go możecie według własnych preferencji smakowych.
Koniecznie spróbujcie!

1 kurczak o wadze około 1,5 kg
Dodatkowo:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
3/4 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki curry
pieprz
Ponadto:
1 kg soli

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć, a następnie porządnie natrzeć (również środku) posiekanym czosnkiem oraz mieszanką przypraw.
Całość odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego należy równomiernie rozsypać sól, a nogi kurczaka związać sznurkiem.
Kurczaka ułożyć na soli piersiami do góry i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Nie należy już go przesuwać, aby w skórę nie wetrzeć soli.)
Piec 1,5 godziny (1 kg = 1 h) w 180 stopniach - bez przykrycia.
 (Kurczak się nie wysuszy, ponieważ sól zatrzymuje wodę.)

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger